dinsdag 2 maart 2010

Vakantie tip
Mocht je plannen hebben om voor een paar weken naar NamibiĆ« te gaan, dan heb ik hier nog een leuke tip voor een leuke trip. Van uit de haven in Walvis Bay gaan dagelijks het hele jaar door tripjes de zee op. Tijdens deze boottochtjes heb je grote kans op de endemische Heaviside’s dolfin. Deze dolfijntjes zijn nog kleiner dan onze Bruinvis. Over deze dolfijn is nog niet zo heel erg veel bekent. Het verspreidingsgebied is vrij beperkt en loopt langs de zuidwest kust van Zuid Afrika tot aan Angola. Normaal verblijven deze dolfijnen op ongeveer 5 tot 8 kilometer uit de kust. In de buurt van Walvis Bay zijn deze dolfijnen echter veel dichter aan de kust te vinden. Heaviside’s dolfin is een zeldzame soort en is verder in zijn verspreidings gebied niet makkelijk te vinden. Het is dan ook voor de echte fanatieke zeezoogdieren watcher de plek om deze dolfijnen te zien. De beste tijd om deze tripjes te maken is vanaf augustus tot eind november. Dit is de perioden waarin je ook de meeste kans hebt op nog wat andere zeezoogdieren, zoals Zuidkapers en Bultruggen. Verder heb je kans om op Tuimelaars en als je veel geluk hebt kom je ook nog Orka’s tegen.


De bootjes vetrekken om 9:00 uur, ze varen dan langs wat oude afgedankte en verlate Russische vissersboten. De oude boten zijn door de plaatselijke beroepsvissers geƫnterd en doen nu dienst als broedplaatsen. Deze beroepsvissers hebben veren en worden ook wel Aalscholvers genoemd.

Op de zandbanken, waar je langs vaart liggen grote groepen Kaapse pelsrobben (Cape Fur Seal).
Enkele van deze robben zijn zo tam, dat ze zelfs aan bord komen van de bootjes om een visje te halen.
Al zijn de aantallen zeevogels niet echt spectaculair te noemen, toch kom je aardig aan je trekken met Middelste jagers, grauwe pijlstormvogel, Vorkstaartmeeuwen en nog wel een paar soorten.


In de maand november zijn de aantallen Europese sterns niet te tellen het zijn exorbitante aantallen. De zandbanken en delen van de kust zitten dan vol met Zwarte sterns, Witvleugel sterns en Visdieven. Ook de wat grotere sterns zijn aanwezig en zijn soms verassend makkelijk op de foto te zetten.


Deze trip is voor natuurfotografen dan ook zeker de moeite waard. Vooral de pelikanen stelen de show en zijn zeer fotogeniek. Aangetrokken door de vis die ze vanaf de bootjes gevoerd krijgen heb je de unieke kans om met een 17mm lens deze vogels beeldvullend te fotograferen.
Ben je geen fotograaf, maar houd je meer van een leuk tochtje, dan kom je zeker aan je trekken. Onderweg wordt je getrakteerd op heerlijke verse oesters, in combinatie met een lekkere bubbeltjes wijn. Mocht je na het lezen van dit stukje meer willen weten kijk dan even op internet. Er zijn verschillende organisaties die deze boottripjes aanbieden. De organisatie waar ik zelf mee op pad ben geweest heet Mola Mola een heeft ook een eigen site. Ondanks dat ik al heel wat tripjes gemaakt heb zo hier en daar over de wereld, vond ik het echt de moeite waard. Een dagje uit waaien op zee onder het genot van mooie vogels, zeezoogdieren en een heerlijke schaal verse oesters begeleid door een prima glaasje wijn, het kan slechter lijkt mij.

Wil Leurs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten