woensdag 3 februari 2010

Kramsvogel trek

Zaterdag 30 januari. Eindelijk voor mij de combinatie verse sneeuw en zon en tijd! Vol plannen met waar heen te gaan en al gauw klemt het gevoel dat een dag te kort is. Als eerste maar naar een wak in een vijver aan de rand van het Katwijkse dorp tegen de duinrand aan.

De variatie en de aantallen eenden vallen tegen, als een fotograaf me wijst op een Roerdomp in een duindoornstruik naast het wandelpad is de keuze al snel gemaakt. De Roerdomp blijft fraai zitten aan de overkant van de sloot maar nadat een wandelaar er op een paar meter voorbij loopt zonder dat de vogel beweegt maak ik een snelle beweging om de sloot heen maar ben helaas te laat. Een wandelende voorbijganger had de vogel opgemerkt en probeerde met een groothoek (!) de vogel te fotograferen - de Roerdomp had dat al snel bekeken en koos het hazepad... one that got away!



Al snel na aankomst bleek dat er flinke Kramsvogel trek was. De sneeuw dwingt de vogels naar het zuiden en de hele ochtend vliegen grote groepen over. Rond de binnenduinrand staan nog aardig wat bessenstruiken en een grote groep vliegt continue tussen twee plekken. Strategisch opgesteld en na 1,5 uur en vele foto's later een aantal fraaie vliegbeelden overgehouden.






De ochtendsessie verplaatste zich vervolgens naar de Bergstichting in Noordwijk. Bij sneeuw hoopte ik op de Houtsnip maar helaas alleen 1 voorbij vliegend. Een Koperwiek deed wel zijn best, toch nog een nieuwe voor de jaarlijst.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten