maandag 8 februari 2010

IJbreker tocht over het IJselmeer van Amsterdan naar Lelystad2010 gaat de boeken in als het jaar waarbij de winter sinds tijden weer eens iets van zich liet zien, een winter van voormaat. Sloten en plassen waren voor lange tijd bevroren en er waren hier en daar toertochten uitgezet en er werden wedstrijden op natuurijs gehouden. Er werd zelfs alweer voorzichtig gesproken over een mogelijke Elfstedentocht. Dat al dat ijs ook nadelen heeft, hoef je aan de beroepsvaart in Nederland niet te vertellen. Die hadden in deze winterperiode dagelijks te maken met ijsgang, zelfs op het IJsselmeer was er zonder ijsbrekers geen doorkomen aan. Iedere nieuwsdienst besteden er wel aandacht aan met mooie beelden van ijsbrekers die zich een weg baanden door een soort poollandschap. Kijkend naar de beelden op tv droomde ik weg bij het idee dat ik zelf eens mee zou varen op een ijsbreker




Op 13 januari kreeg ik de mogelijkheid om aan boord te gaan van de Johannes I een ijsbreker die voor de beelden op tv had figureerd. De tocht ging van de oranjesluizen bij Amsterdam naar Lelystad en zou ongeveer 5 uur gaan duren. Voor dag en dauw moest er aangemonsterd worden op de ijsbreker. Precies op 07:00 uur vertrok het konvooi van drie ijsbrekers en vijf binnenvaartschepen richting Lelystad.



Met een straffe Oostenwind was het bitter koud onderweg. Door de wind kregen we aan boord voordurend een regen van vlijm scherpe ijs plinters over ons heen. Het was dan ook goed oppassen als je voor op de boeg van het schip ging staan.



Het weer werkte gelukkig goed mee. Om ongeveer 8:50 uur kwam de zon voorzichtig te voor schijn aan de horizon. Het gaf de ijsvlakten waar we door heen voeren en prachtige kleur.









Hier en daar lagen ijsschoten op elkaar waardoor er heuvels ontstonden van wel 6 meter hoog




Tijdens de toch kregen we de gelegenheid om met verschillende camera’s en lenzen van Canon te fotograferen. De excursie was door Cameranu en Canon georganiseerd voor een select groepje mensen die een nieuwe 5D of 1D hadden aangeschaft. Het was een buiten gewone mooie ervaring om eens met zo’n ijsbreker mee te mogen varen en, onvergetelijke dag.





















Stormmeeuw op het ijs in de buurt van lelystad.


Wil Leurs

2 opmerkingen:

  1. he Wil,

    Ik ben zelf ook meegeweest op de IJsbreker tochten van Amsterdam naar Lelystad. Een geweldige ervaring inderdaad die ik nooit had willen missen. Ik vind dat je er een heel leuk stukje over geschreven heb en dat je er ook weer enorm mooie foto's bij gemaakt heb.

    Ik zie je wel weer eens binnenkort,
    Groeten, Brian Dragtstra.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Wil,

    Prachtig beeldmateriaal.
    Blij om te lezen dat je een leuke dag met ons hebt gehad, en dat we een wens van je in vervulling hebben kunnen laten gaan.

    Graag tot ziens.

    Henri van Rheenen
    Commercieel manager CameraNU.nl

    BeantwoordenVerwijderen