zondag 7 februari 2010

Ganzen in de sneeuw

Zondag 31 januari. 's ochtends in alle vroegte in een schuur in Katwijk. Gisteren had Casper Zuijderduijn achterhaald dat er een Kerkuil zich hier al een week bevond en met de eigenaar afgesproken dat we een poging mochten wagen. In Katwijk is de Kerkuil een zeldzame verschijning dus ik melde me gelijk aan voor de prive-excursie.
Helaas gaf de vogel niet thuis en om half acht stonden we al weer buiten in de vrieskou.

Via Wil Leurs had ik te horen gekregen dat rond Mijdrecht zich veel ganzen bevonden en aangezien ik daar toch om 14.00 een afspraak had was de keuze snel gemaakt. Via Ouderkerk aan de Amstel langs de Waver naar het zuiden afgezakt op zoek naar wakken met hopelijk wat andere eenden dan Wilde Eenden. Niet alleen was de Waver bijna helemaal bedekt met ijs, de weg ernaast ook! Een wak met meerkoeten en Wilde Eenden gaf nog wat actie en een IJsvogel die niet wilde meewerken gaf wat kleur, maar verder was het vooral wit en ijzig.



Bij de afslag naar Vinkeveen zaten gelukkig de eerste nieuwe jaarsoorten voor deze dag: een Aalscholver - die redelijk meewerkte - en een Blauwe Reiger.




Tussen de Botshol en Mijdrecht begon het Ganzenfestijn, waarbij de sneeuw nog meer elan gaf aan het feest. Grauwe Gans, Kolgans en Brandgans waren met grote getallen aanwezig en 1 Kleine Rietgans was een mooie bonus, vooral om dit de gans was dit ook nog eens het dichtst bij de auto liep. Gepaard met een Grauwe Gans werden andere Ganzen ook nog eens fanatiek verjaagd, mooi gedrag zo naast de auto met zon in de rug.





Maar ook de overige ganzen werkten goed mee zoals de Kolgans.





En de Grauwe Gans.







Ook vandag was er weer gerichte Kramsvogeltrek waarbij vele 1000-den exemplaren laag over de velden naar het zuiden vlogen, soms leek het net alsof ze door de auto heen vlogen.




Marc

Geen opmerkingen:

Een reactie posten