zondag 1 augustus 2010

relaxen op de Veluwe

10 dagen Hoenderloo, midden op de Veluwe. Behalve groen, bossen, fietsen, rusten en quality time natuurlijk ook een uitgelezen gelegenheid om wat te doen aan de ontbrekende bosvogels op de fotojaarlijst! Vogels op recreatieparken zijn vaak gewend aan (veel) mensen die ook eten strooien voor de talrijke vogels, ik had mijn hoop dus op de voorgangers gevestigd.

Bij aankomst bleek ons huisje redelijk goed op de zon te liggen met flink wat open ruimte voor de ochtend- en avondzon. Pindasilo's van Vivara gevuld en opgehangen en wat pindakaas op de bomen gesmeerd. De rest van de week zouden nog zaken als overgebleven etensresten volgen (broomkruimels maar ook vruchten als kersen en druiven). Stoeltje buiten gezet, boekje erbij, glaasje wijn en een hapje en wachten maar!

De eerste ochtend had een eenzame koolmees de pinda's gevonden. De tweede ochtend waren het er drie. 2 dagen later zaten er een familie Vlaamse Gaaien en kwam de eerste boomklever al kijken. Dit breidde zich gestaag uit totdat het een komen en gaan was van een bonte stoet Koolmezen, Pimpelmezen, Vinken, Vlaamse Gaaien, Eksters, Kraaien, Boomklevers, Roodborsten en Grote Bonte Spechten en zelfs een enkele keer een Appelvink en Eekhoorn, de laatste beide helaas niet voor de lens. Eén groot feest. Aangezien in deze tijd van het jaar de volwassen vogels een zeer raffelig verenkleed bezitten, heb ik me vooral beziggehouden met de vogels van dit jaar. Die zien er net iets frisser uit.


Koolmees


Roodborst


Boomklever


Vlaamse Gaai

De Groene Specht bleek ook regelmatig rond het huis te verblijven maar die vereiste een aparte aanpak. Meestal ontzettend schuw maar een jonkie was waarschijnlijk nog niet bewust dat hij net als zijn soortgenoten normaliter op 100 meter moet wegvliegen. Zodra de vogel zich vertoonde snel de auto instappen,
de auto 10 meter strategisch langs de weg zetten en (af)wachten of de vogel zich richting zou begeven. Meestal waren er al parkbewoners die al lopend de
vogel voortijdig (onbewust) hadden opgejaagd, maar gelukkig niet altijd!


Groene Specht


Groene Specht

Geen opmerkingen:

Een reactie posten