donderdag 19 augustus 2010

Driemaal is scheepsrecht!

De afgelopen drie weekenden stonden in het teken van zeevogels. Vanuit Half Moon Bay vertok de eerste pelagic trip. Deze stond in het teken van de Cook's Petrel. Het weekend ervoor waren er vanaf een onderzoeksschip veel verder uit de kust dan dat wij konden halen ruim drie duizend waargenomen! De trip was een groot succes met veel zeevogels en zeezoogdieren. En als klap op de vuurpijl maarliefst vier Cook's Petrels! Fantastische waarneming, maar jammergenoeg geen fotojaarlijstwaardige foto's (Link).


Laysan Albatross, Half Moon Bay, California


Kleinste jager, Half Moon Bay, California

Het weekeinde erop stonden de Farallon Islands op het programma. Deze voor het publiek ontoegankelijke eilanden gelegen op zo'n 30 kilometer uit de kust van San Francisco vormen de zuidelijkste broedplaats van de Tufted Puffin, de target bird van deze trip. Meteen bij aankomst kon een tiental vogels worden ontwaard op de kliffen tussen de Pigeon Guillemots en zeekoeten. Wat een monsters van papegaaiduikers! Minstens even indrukwekkend waren de drie orca's die we op de terugweg onderschepten. Deze ontmoeting deed ons weer even terug denken aan de orca's die we vorig jaar op een trip vanuit Monterey zagen. Een groep van 5 orca's kwam toen een prooi laten zien vlakbij de boot, waarbij zelfs een gesprek werd gevoerd door een van de dieren! Geniaal!


Tufted Puffin, Farallon Islands, California


Orca, Farallon Islands, California


Orca, Monterey, California, September 2009

Afgelopen weekend stond in het teken van alweer een Pterodroma, de Hawaiian Petrel. Fort Bragg is de plek in California gebleken om deze soort te zien. En binnen twee uur was het al raak! Wat is het toch een geweldige familie. Met kinderlijk gemak en zonder enige blijk van moeite scheerde de vogel met grote bogen langs, een boot vol feestvierende vogelaars achter zich latend. Andere hoogte punten waren de Xantus' Murrelets (was nieuw voor me), de vele kleinste jagers en vorkstaartmeeuwen en de Buller's Shearwaters. De laatst genoemde is misschien wel de mooiste pijlstormvogel.


Hawaiian Petrel, Fort Bragg, California


Xantus' Murrelet, Fort Bragg, California


Buller's Shearwater, Fort Bragg, California


Vorkstaartmeeuw, Fort Bragg, California


Noordse Stormvogel, Fort Bragg, California

Nu even een weekendje rust en dan het weekend erop weer de zee op! Ditmaal vanuit Monterey. Albatrossen los!

Martijn

3 opmerkingen:

  1. He Martijn,

    Mogen we wel een beetje jaloers zijn?!
    Spectaculaire soorten en mooi gefotografeerd, chapeau!
    (dat rijtje Vorkstaartjes is ook wel leuk hoor!)

    Groeten,

    Roy

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Martijn ! Mooi gedaan man , springende orca is ook niet lullig. Foto's brengen weer goede herinneringen terug aan onze tochtjes daar , overigens zonder de 2 pterodroma's...;-(

    Grt Bertus de Lange

    BeantwoordenVerwijderen