zondag 17 januari 2010

Eindelijk mooi weer!

Na de Baltimore Troupiaal expeditie verslechterde het weer snel met zwaar winterweer het weekend. De hele week erna druk en bijna geen tijd om naar buiten te gaan. In de tussentijd nog wel Smient en Kramsvogel op de foto kunnen krijgen maar vrijdag had ik vrij en tijd om naar buiten te gaan, alleen hele dag grijs en grauw. Zaterdag ook tijd, ook grijs en grauw. Zondag weinig tijd maar het weerbericht zag er redelijk uit... Dan maar vroeg eruit en even op pad alleen... 's ochtends grijs en grauw!

Zaterdagochtend wel alvast wat verkenning gedaan. 'Dieptepunt' was een exoot (Zwaangans) die doelbewust een verzwakte Knobbelzwaan probeerde om te leggen.



Zondagochtend 11.15 kwam er toch langzaam een zonnetje en om 11.20 stond ik buiten voor een 'klein rondje' om het Valkensburgse Meer. Uiteindelijk via Noordwijk, Noordwijkerhout, Lisse en terug via Noordwijkerhout weer thuis rond een uur of vier onder het genot van een strakblauwe hemel.

En de Score? Een Roerdomp in paalhouding op een openbare weg, Grote Zilverreiger in een weiland (het nieuwe Nederlandse winterbeeld!), een roepende Zwarte Kraai, vliegende Grote Zaagbekken en vliegende Holenduiven.







Verder nog extra beelden van eerder gefotografeerde soorten. Zoals spectaculaire groepen Smienten, op het Valkensburgse Meer (4000+ vogels), Dodaars en vliegende Meerkoeten, een vrouw Merel tussen de bladeren en Wilde Zwanen.







Het was een mooie dag!

zaterdag 9 januari 2010

Baltimoretroepiaal


Vanaf dinsdagochtend rond een uur of half elf zat ik in de stress. Een Baltimoretroepiaal werd gemeld in Alkmaar. Een Amerikaanse zangvogel in een tuin etend van de vetbollen! Pas de tweede voor Nederland en de derde voor het vasteland van Europa.

Maandag vroeg ging het gerucht al in de vogelaarswereld, foto's kwamen te voorschijn maar de maandagzoektocht leverde niets op. Dinsdag wel. Alleen had ik het te druk op het werk om een snelle poging te wagen. Dit bleef de hele week zo en de sneeuw en ijstoestanden op de Nederlandse snelwegen, vooral richting Alkmaar(!), werkten ook niet in mijn voordeel.

Vrijdagmiddag kwam mijn kans. Rijdend door een sprookjesachtig winterlandschap kwam ik aan het begin van de middag aan in Alkmaar. Al glijdend me een weg gebaand richting de plek en al snel had ik een oranje kerstbal in een besneewde Dennenboom zittend, de Baltimoretroepiaal! Eindelijk. In Engeland zijn ook een aantal gevallen van overwinterende vogels bekend die tot in maart bleven hangen maar je kan de soort maar beter hebben. De vogel pendelde tussen voederplekken in tuinen (voersilo's en vetbollen had zijn voorkeur) en enkele hoge dennenbomen waar ook druk gefourageerd werd. Al snel stond de soort op de foto en kon op de fotojaarlijst worden bijgeschreven.





De besneeuwde tuinen met gestrooid en opgehangen voersilo's en vetbollen trokken veel lokale vogels aan en al snel voegden de eerste foto's van Merel, Huismus, Vink, Groenling, Putter en Turkse Tortel zich bij het jaartotaal. Zowel vogels in de sneeuw, als foto's van vogels op Vivara-feeders als tuinvogelfoto's. Dat ging lekker.





Aangezien er weer lichte sneeuw verwacht werd reed ik rond half vier richting de thuisbasis. In Katwijk aangekomen bleek het onbewolkt te zijn en stond de zon nog boven de horizon. Een laatste poging bij een wak voor wat nieuwe beelden leverde alleen extra beeld op van Meerkoet, Wilde Eend en Knobbelzwaan in de laatste minuten van het licht. Tafeleenden zwommen er wel alleen net iets te ver weg.






Voor dit weekend zijn de mogelijkheden legio. Er zitten aardig wat Roerdompen in duin, Bonte Kraai, Nonnetjes, Krooneenden, Goudvinken worden daar ook gezien, een Waterpieper zit op Lentevreugd, net als Kleine en Grote Zilverreigers, een Ijsvogel is gefotografeerd in Rijnsoever (bebouwde kom) en heel veel Houtsnippen worden overal gemeld. Wellicht dit weekend, alleen de weersomstandigheden voor fotografie zien er niet veelbelovend uit. Afwachten maar en klaarstaan!

zondag 3 januari 2010

Nog meer!

Zondagochtend, koud en zonnig. Ik vertek rond half negen naar buiten richting de uitwatering van Katwijk, daar houden zich altijd veel vogels op, goede plek om de fotojaarlijst uit te breiden.

Tegen mijn verwachting in staan er geen bekende vogelaars en de zon staat ook nog niet goed op het strand. Ik besluit richting het zwarte pad te gaan. Er is daar meestal een wak met eenden. Meestal Wilde Eenden maar vaak ook 1 of 2 andere soorten die normaal schuwer zijn maar zich daar goed laten te benaderen.
Een scan vanuit de auto laat een Krakeend zien. Dat wordt dan nummer 5 besluit ik. Camera uit de auto en lopend naar het wak met zo'n 40 Wilde Eenden en 20 waterhoentjes. Eerst de Krakeend dan de waterhoentjes en Wilde Eenden besluit ik. Aankomend bij het wak zie ik in mijn ooghoeken een vogel in de rietrand staan poetsen. Waterhoentje zeker maar twee keer met mijn ogen knipperen en... een fraaie Waterral staat in het ochtendzonnetje op 10 meter toilet te maken! Buitenkansje en deze staat er al snel fraai op. Ik had al zitten bedenken, net als bij veel andere soorten, waar de soort te fotograferen. Waterral kan soms lastig zijn, maar bij Naturalis wil er in de winter soms wel 1 zitten die erg mak is. Alleen kijk je vaak naar beneden en dat is niet zo fraai als de vogel zelf. Daar hoef ik me niet meer druk om te maken!

Snel volgen Wilde Eend, Krakeend, Slobeend en Waterhoentje (en extra beeld van een duikende Meerkoet) en ook Dodaars werkt redelijk mee. Langsvliegend Bokje kan ik niet terugvinden maar dit was zeker niet slecht voor een wak aan de rand van een woonwijk midden in een (illegale) hondenuitlaatplaats.



Op naar de uitwatering en liggend langs de waterkant komen Drieteenstrandloper, Scholekster en Steenloper fraai langs. Fouragerend op de aangespoelde schelpen en rennend langs de waterkant. Rond twaalf uur vertrek ik nat en onder het zand naar huis voor een welverdiende kop koffie. 9 nieuwe voor de jaarlijst en beelden die ik nog niet had of had bewerkt.









De rust thuis duurt niet lang. Arjan van Egmond meldt een Zwarte Ibis bij Noordwijkerhout. Om twee uur kom ik aan en sta ik naast een makke Zwarte Ibis in een sloot. Dat gaat makkelijk. Ter plekke hoor ik een verhaal dat er een groep van 30+ Geelgorzen in de buurt zit, nog een soort waarvan ik dacht dat fotograferen in de buurt van Katwijk wel eens lastig kon zijn. Misschien gaat dat toch meevallen. Binnenkort maar eens verdiepen in wat ik waar kan fotograferen en wanneer. Gaat goed komen.

De eerste vier in de tas

2 januari 8.30. Het weerbericht gaf aan dat het bewolkt zou zijn en dat zondag goed zou worden. Zondag maar een start maken met de jaarlijst. Vandaag rustig bed uit, naar beneden en... sneeuw! Dat hadden ze niet gemeld... Warme kleren aan en richting duin. Waterig zonnetje en sneeuw, dat maakt mooie sneeuwlandschappen van het duin. Dan maar even geen vogels op de foto, die moeten even wachten.

Om 11.00 richting Lentevreugd, daar moest het gaan gebeuren. Er zitten Wilde Zwanen en Grote Zilverreigers waren ook al weken gemeld.
Eerst maar richting de Wilde Zwanen en wellicht bij een Ransuilen roestplaats bezoeken. Een groep ganzen vliegt over de weg en gaat dicht langs de kant zitten en het zijn...Nijlganzen. Ja dag, die slaan we over. Ik rij een brug over met een groot wak - met zo'n 250 Meerkoeten erin. Dat wordt dan maar nummer 1 besluit ik, van boven wat plaatjes maken en wellicht wat spelen met de groothoek, dat kan leuk effect geven. Na een kwartiertje heb ik het leuke overzichtsplaatje waar ik op hoop als een auto over de brug rij. Soort 1 is binnen. De kop is eraf en ik heb er nog meer zin in.

Soort 2 zit ook in het wak; een paartje Kuifeend dat voor de rand van het ijs zwemt. Het zonnetje gaat beetje weg en de kuifeenden vliegen weg maar voordat het zover is staan ze er redelijk op. Volgens mij moet er wel wat van te maken zijn, ik besluit ze te tellen - wel lastig wat te tellen voor de fotojaarlijst en deze soort staat er dan wel redelijk op. Ik was nog niet helemaal tevreden in het veld (licht was niet fraai). Dat wordt later wat bij een langsvliegende Vaal Stormvogeltje bij windkracht tien. Voor de zekerheid besluit ik veel soorten er gewoon meerdere keren op de foto te zetten als de kans zich voordoet.

100 meter verderop staan (en liggen) mijn Wilde Zwanen in de sneeuw, leuk! Paartje Knobbelzwanen gaan er ook op, die liggen er naast. De eerste vier soorten is een feit, het zonnetje gaat echt weg en ik besluit toch nog even bij de Ransuilen te gaan kijken of ze er zitten. Met moeite vind ik 1 vogel in de enige denneboom, beetje tussen de takken, maar fraai te bekijken. Foto maken doe ik niet, zal vast randje randje zijn geweest maar recht van onderen en tussen de takken. Hij staat er dan wel op maar foto van niks, dus niet doen (zelfs niet proberen) - de rug recht houden en alleen foto's maken als het ook wat toevoegt. (maar ik beloof niets bij een langsvliegende Groene Bijeneter in het voorjaar op trektelpost Berheide!).
Voldaan op weg naar huis; dit gaat een mooi jaar worden!

Start blog

31 december 2009, 15.30 uur. Ik zit in de auto terug van mijn werk op de laatste dag van het jaar. In mijn hoofd spookt al 2010 en AGAMI; de kansen, de uitdagingen en de nieuwe projecten. Een daarvan is een blogsite voor alle bij AGAMI aangesloten fotografen (indien ze daar behoefte aan hebben natuurlijk!).

Ik liep er al een paar maanden over na te denken toen ik een mail kreeg van Han Bouwmeester; of een AGAMI blog voor AGAMI fotografen niets was. Hem leek het wel een goed idee, mij ook! Nu alleen tijd zoeken om het uit te werken, op te zetten en uiteindelijk te implementeren... Tijd. Mooi begrip, kostbaar en altijd te weinig van. Eerst maar even laten rusten en er kwam nog een vakantie aan naar Ecuador! Die is geweest (was super!) en fris en fruitig terug gekomen met 100.000 ideeen.

En nu zat ik in de auto na te denken over die ene, de blogsite. Wellicht moet ik gewoon zelf eerst beginnen en later langzaam uitbreiden in plaats van groots van start? Dat klonk goed. Eerst even uitvinden hoe het programa blogspot.com werkt. Opmaak verzorgen. Maar dan? Een onderwerp, een rode draad voor de berichten, dat leek me wel handig maar wat? Het idee jaarlijst kwam in me op, een jaarlijst met zoveel mogelijk GOED gefotografeerde vogelsoorten in Nederland. Alwin Borhem probeert al jaren her jaarrecord van Jan Wierda te verbeteren. Afgelopen jaar volgens mij op 338 soorten uitgekomen. Die zijn niet allemaal te fotograferen en het idee om altijd overal achteraan te gaan sprak me ook niet aan. Te druk met werk, AGAMI, mijn prinsesje Sandra en weet ik wat allemaal niet anders.
Casper Zuijderduijn daarentegen had in ons dorpje aan zee, Katwijk (ZH), afgelopen jaar 210 vogelsoorten gezien. Dat klonk al beter. Dicht bij huis. Maar niet alles is te fotograferen in katwijk maar wel een hoop, zeker als ik mijn best ga doen. Wellicht kan ik veel in Katwijk fotograferen maar ook dagtochtjes (en weekendjes) doen voor makkelijk te fotograferen soorten op andere plekken in Nederland? Hmmm. Maar hoeveel soorten? Het aantal van 200 stond me wel aan. Is toch een hele kluif maar wellicht wel haalbaar, immers Casper had er al 210 in Katwijk - in een straal van enkele kilometers rondom mijn huis dus veel kan ik rondom huis op de gevoelige digitale plaat krijgen. Het is een stuk minder dan wat je in een heel jaar kan zien in Nederland maar sommige soorten zien is 1, een goede aantrekkelijke foto maken is 2. Een Havik zie ik regelmatig maar probeer maar eens een goede foto te maken met weinig tijd - nagenoeg onmogelijk. Als ik naar Maastricht rij en een groeve inkijk zie ik een Oehoe zitten, geen probleem. Als je een foto wilt maken dan heb je wel een probleem, dan zit hij net 500 meter te ver weg voor het leuke. Zo zijn er nog vele vele soorten in Nederland met een dergelijk ' probleem' . Maar 200.... dat klinkt toch haalbaar. We gaan het gewoon proberen!

Maar wat is een goede foto? Volgende hoofdbrekens.... Uiteindelijk kwam ik op; het moet goed genoeg zijn dat het in de online database van www.agami.nl terecht kan komen, het liefst moet het nog iets toevoegen, het beeld moet toch iets van een verhaal vertellen, het liefst moet het ook nog een setting cq uitwerking zijn die ik zelf nog niet had gemaakt. Het hoeft niet allemaal randje, randje te zijn. Vogels in hun omgeving, groothoek foto's, tegenlicht, tuinvogels op vivara feeders, portretten, actie (veel actie), gedrag, technisch onderbouwd, etc. Allemaal mogelijk voor de jaarlijst. Maar beoordeling van je eigen foto's is toch lastiger dan andermans foto's. Bij twijfel heb ik me voorgenomen het aan de bloglezer voor te leggen, dat is wel zo eerlijk.

Gelijk 100-den ideeen komen waar ik heen kan gaan dit jaar; in het voorjaar naar Texel naar het Wagenjot voor Kluten, Visdieven en Noordse Sterns; naar Ameide voor Purperreigers, naar de Wieden voor Zwarte Sterns (of in het najaar naar de afsluitdijk, tweede kansen zijn altijd belangrijk voor goede uitwerking jaarlijst), naar Zwarte Haan in augustus bij hoog water voor rustende groepen steltlopers. Toch maar ganzen gaan kijken in Zeeland en Friesland. Behalve de vogels kan ik ook gelijk landschapsfoto's maken, vlinders en libellen kom je ook tegen en goed excus om met vrienden op stap te gaan en daar over te schrijven. Super! En veel in Katwijk fotografen, lekker dicht bij huis. Gaat goed komen. Er zijn fraters gezien bij de uitwatering en een sneeuwgors (plus nog wat andere overwinteraars). Er zitten Roerdompen, Houtsnippen en Krooneenden in duin en Wilde Zwanen bij vliegveld Valkenburg. Verder natuurlijk nog de tegenwoording geijkte Kleine en Grote Zilverreigers bij Lentevreugd. De komende weken wordt gelijk druk! :-)

Het idee is dus geboren. Ik ga proberen zoveel mogelijk soorten goed te fotografen in 2010 in Nederland. Doel is 200 soorten. De uitwerking gaat van start, ik heb er zin in!

AGAMI Nieuws blog!

Welkom op de blogsite van de bij AGAMI aangesloten fotografen!

Op deze blogsite komen berichten van de AGAMI fotografen uit het veld. Berichten over onder andere de recent gemaakt foto's, recent bewerkte beelden van eerdere tochten, meegemaakte avonturen en/of nieuw ontdekte technieken voor fotografie of nabewerking. Veel actueel, veel mooi materiaal en veel variatie. Hopelijk zal dit leiden tot veel verbazing en bewondering.

Alles over natuurfotografie, uit de eerste hand van de beste natuurfotografen. Veel blogplezier!

Het AGAMI team
Marc Guyt
Roy de Haas
Wil Leurs