woensdag 5 januari 2011

Macro 5

Palpopleura portia (vrouwtje)
Nu de winter in ons land in alle hevigheid is losgebarsten is er op macro gebied niet veel meer te beleven. Je kunt dan twee dingen doen, je ruimt je macrolens op voor een langere tijd, of je gaat nog even naar een land waar je heerlijk aan je trekken komt, omdat er nog genoeg van dat kleine grut rond vliegt. Zes uurtjes vliegen en je zit in Gambia en daar kun je heerlijk genieten van vogels, maar vooral ook van vlinders en libellen. Als je eind november naar dit land gaat, zit je net na de regentijd. Het is misschien wel de beste tijd om er libellen te gaan kijken. De plasjes en stroompjes zijn nog niet opgedroogd. Water is een bron van leven en dat is dan ook duidelijk waarneembaar. Overal waar water is, vinden we libellen. Het is een drukte van belang rond en boven de plasjes en stroompjes.

Ceriagrion glabrum


Palpopleura portia (mannetje)


Trithemis annulata

Op een van onze tochtjes door het binnenland vonden we een libel die nog nieuw was voor het land. De Phyllomacromia pseudoafricana was nog niet eerder waargenomen in Gambia.
Phyllomacromia pseudafricana

Niet alleen voor de libellen is het een goede tijd om dit land aan te doen, maar ook voor de vlinders is het fantastisch.

Angola White-lady Swordtail

Op het moment dat we in Gambia waren vloog vooral de Caper Withe zeer uitbundig. Zo uitbundig dat het wit zag van de vlinders, het moeten er vele miljoenen geweest zijn. Op sommige dagen leek het net of het sneeuwde zo veel vlinders in de lucht. Dat het dit jaar extreem was, bleek wel uit de verhalen van mensen die hier al vele jaren wonen. Zij hadden dit schouwspel, dat dagen lang onophoudelijk door ging nog nooit zo extreem gezien.

Caper Withe

Je kon zelfs als het stil was het gefladder van de fragiele vleugeltjes horen. Een heel bijzonder fenomeen.

Gambia the smiling coast

Wil Leurs

Geen opmerkingen:

Een reactie posten