maandag 22 november 2010

Drie Albatrossen dag!

De voorspellingen waren waardeloos. Ik voelde de bui al hangen. Voor de tweede keer in een maand tijd voor Jan met de korte achternaam naar Bodega Bay rijden om half vijf in de morgen. De rit naar het noorden loog er niet om. Regen en zelfs onweer. In de haven aangekomen was de regen gestopt en was er zelfs een gat in de bewolking te ontdekken. Volgens de laatste berichten was er een 'window of opportunity' voordat het volgende front binnen zou trekken.

Short-tailed Shearwater, off Bodega Bay, 20 Nov 2010, Martijn Verdoes

Met zes man voeren we uit. We lieten het vaste land en het wolkendek achter ons en stoven de zee op met het kleine en nog veel belangrijker, snelle bootje. Het werd duidelijk dat het een vogelrijke dag zou worden, want al snel kijlden de Noordse Stormvogels om ons heen. De eerste klapper was een groep van vijf Orca's. De dag kon nu al niet meer stuk.

Short-tailed Shearwater, off Bodega Bay, 20 Nov 2010, Martijn Verdoes

De eerste pijlstormvogel was meteen een nieuwe. In de wintermaanden vervangt de Short-tailed Shearwater de bijna identieke Grauwe Pijlstormvogel in de wateren van west Amerika. Naast wat relatief subtiele kenmerken is vooral de jizz erg karakteristiek. Niet lang daarna volgde de eerste Black-footed Albatross en een leuke bonus waren de twee Laysan Albatrossen die deze dag opsierden.

Black-footed Albatross, off Bodega Bay, 20 Nov 2010, Martijn Verdoes


Laysan Albatross, off Bodega Bay, 20 Nov 2010, Martijn Verdoes

Dit alles bleek een voorbode voor het hoogtepunt van de dag. Een enorme roze snavel sleepte een grote donkere vogel achter zich aan. Short-tailed Albatross! Het was een groot feest op het kleine bootje terwijl deze geweldige soort twee rondjes vloog om ons heen. Dit is niet alleen voor de kust van California een zeldzame verschijning, maar met een geschatte wereldpopulatie van zo'n 2400 vogels ook globaal nog eens een zeldzaamheid.

Short-tailed Albatross, off Bodega Bay, 20 Nov 2010, Martijn Verdoes


Short-tailed Albatross, off Bodega Bay, 20 Nov 2010, Martijn Verdoes


Short-tailed Albatross, off Bodega Bay, 20 Nov 2010, Martijn Verdoes

Ondertussen was het weer behoorlijk verslechterd. De wind was aangetrokken en de donkere lucht die eerder nog voor een mooie achtergrond zorgde had ons inmiddels ingehaald. De regen en de kou kon ons niet deren en terug in de haven werd deze geslaagde trip gevierd met een warme kop clam chowder en een koud biertje.

Martijn Verdoes

1 opmerking: