woensdag 28 juli 2010

Hisse Wisse Wallevisse

Monterey Bay staat niet alleen bekend als een zeer goede zeevogel plek. Naast de albatrossen, pijlstormvogels en alk-achtigen trekken de voedselrijke zeecanyons voor de kust van Monterey ook een rijkdom aan zeezoogdieren aan. De afgelopen dagen werden grote hoeveelheden walvissen waargenomen, met maxima van 85 bultruggen en 26 blauwe vinvissen. Oftewel, de hoogste tijd om zelf even polshoogte te nemen.


Bultrug, Monterey Bay, California, USA

De verwachtingen waren hoog. Zeker nadat we vanaf het nabij gelegen Point Lobos al 10 bultruggen vanaf de vaste wal zagen. Maar toen we het eerste uur op de boot nog geen rimpeltje in het water hadden gezien werden we toch een beetje zenuwachtig. Een aantal 'blows' op de horizon brachten daar echter verandering in. Toen we later een vrouwtje met een nogal speels kalf tegen kwamen kon de dag niet meer stuk.


Bultrug, Monterey Bay, California, USA

Het enorme dier kon maar niet ophouden met flipper zwaaien, staart flappen en tot groot genoegen van de opvarenden ook niet met 'breachen'! Wat een geweld!

Na een ontmoeting met het grootste dier dat ooit op aarde heeft geleefd, de blauwe vinvis werden we door een honderdtal grampers (Risso's Dolphin) en noordelijke gladde dolfijnen (Northern Right-whale Dolphin) weer veilig de haven in geloodst.


Blauwe vinvis, Monterey, California, USA

Martijn Verdoes

2 opmerkingen: