donderdag 8 juli 2010

half time

De eerste helft van het jaar zit erop! Ondanks het uitblijven van blogberichten (of dankzij?) toch veel in het veld geweest op zoek naar jaarlijst onderwerpen.

Vogels zijn nu aan het einde van de broedtijd redelijk versleten, de zon komt wel echt achterlijk vroeg op om er op uit te gaan en voor de rest te mooi weer om het veld in te gaan voor lang. Halverwege het jaar dus eindelijk wat tijd voor een kleine reflectie over het afgelopen half jaar.

De teller staat momenteel op 97 soorten op de foto, net onder de helft op de helft van het jaar. Dat wordt nog aanpoten de komende 6 maanden maar de stemming zit erin

Hoogtepunten van dit voorjaar waren wel de Purperreigers bij de Zouweboezem, een tamme Fluiter op Texel, jonge Braamsluipers, roepende Blauwe Kiekendieven boven mijn hoofd, de vele kustbroedvogels van Texel (oa Grote Stern, Visdief, Noordse Stern, Kluut, en Bontbekplevier), zomerkleed Zwartkopmeeuwen met brood gelokt bij Amsterdam, Geoorde Futen en de altijd aanwezige Kleine Mantelmeeuwen achter de boot naar Texel. Deze zorgen altijd voor een spektakel met wat brood in de hand.

Na een half jaar zitten er ook nog ‘gaten’ in de lijst, de meeste omdat er nog geen moeite voor is gedaan. ‘Makkelijke’ soorten als Winterkoning, Roodborst, Pimpelmees, Koolmees, Roek en Huiszwaluw staan er dit jaar nog niet op. Daar moet binnenkort wel verandering uit komen. Verder zit er nog enkele spotvogels op de Zanderij in Katwijk en hopelijk wordt de Wespendief vanaf half juli weer vaste gast op Lentevreugd – ik hou wel van een goede thuiswedstrijd.

De komende tijd staat verder de Veluwe op het programma voor bosvogels, Zwarte Haan voor de massa’s steltlopers (Krombekstrandloper iemand?) en het naar zal de Puinhoop een hoop vliegende soorten op de foto moeten opleveren en Vlieland in oktober zal in het teken van resterende broedvogels op de weg terug naar het zonnige zuiden staan. Zat te doen!

Nu nog tijd vinden om ze te bewerken…

Rietzanger

Grote Stern

Purperreiger

Kluut

Dwergmeeuw

Geen opmerkingen:

Een reactie posten