woensdag 16 maart 2011

Zestig vleermuizen in een kussensloop

Gelukkig, het is 2011. Het jaar van de vleermuis. Ik heb er zin in, want het belooft heel wat te worden! Maar voordat het jaar goed en wel was begonnen, barstte het al los.
Eind december, het vroor dat het kraakte, werd er gebeld: overlast van vleermuizen in een vakantiehuisje, in de buurt van Hoogeveen. De technische dienst van het vakantiepark was gaan kijken en had een plank boven het raam losgetrokken om te zien wat voor dieren er achter zaten.
Grote paniek toen er verschillende rosse vleermuizen de slaapkamer in vielen. Iedereen vluchtte het kamertje uit en de deur werd hermetisch afgedicht met handdoeken.
(Overigens heel bijzonder dat ze in huis zaten, want bij rosse vleermuizen denk ik aan dieren die in een boom zitten, of in een vleermuiskast (zie foto), maar niet in een huis.)
Rosse vleermuis, uitvliegend uit vleermuiskast (zomer 2007)

Maar goed, toen we aankwamen hebben we eerst de dieren in het kamertje maar eens bij elkaar gezocht. Zo’n 30 vleermuizen die werkelijk overal zaten: onder het bed, in het beddengoed, achter de verwarming en onder de sporttas op het bed.
Rosse vleermuizen onder sporttas

Nadat we deze dieren in kleine vangzakjes hadden gedaan, waren we er nog niet! Er bleek nog zo’n 30-tal dieren opgepropt achter de plank boven het raam te zitten. Beetje klungelen met je toestel en op de gok afdrukken! Geen cover foto, maar het geeft wel een beeld van wat er zit.
Rosse vleermuizen, weggekropen achter plank

We hebben ook al die dieren gevangen en al snel waren de vangzakjes op. Gelukkig lag er een kussensloop en daar hebben we de rest maar in gedaan. Uiteindelijk vertrokken we een paar uur later met een pond piepende vleermuizen in een kussensloop richting Ruinen, waar de dieren een tijdelijk onderkomen kregen in de plaatselijke kerktoren. In een snel in elkaar getimmerde kast hebben ze een week of twee gezeten en toen de vorst weer uit de lucht was zijn ze weer vertrokken. Gelukkig, weer een goede daad verricht…

Ja, en toen begon de kerstvakantie pas. Dit jaar waren de plannen om richting Dijon te gaan om daar de overwinterende vleermuizen eens te bekijken en te tellen.
Bij de eerste grot was het direct al raak: kleine, grote en paarse hoefijzerneuzen. Omdat de dieren (zeker!) in winterslaap niet verstoord mogen worden, is het een kwestie van scherpstellen, afdrukken en wegwezen. Deze kleine hoefijzerneus wilde wel heel even poseren.
Kleine hoefijzerneus in winterslaap

Zo ging dat een dag of wat door: grot zoeken, voorzichtig inspecteren wat er zit en als het de moeite waard is om te fotograferen de spullen maar eens tevoorschijn halen. Heerlijk!
Baardvleermuis in winterslaap

En dan…de zomer komt heel langzaam dichterbij. Ik verheug me al weer zo op grote groepen laatvliegers, op nachten lang zoeken naar die ene bechsteins vleermuis (die we waarschijnlijk toch niet vinden…) en natuurlijk naar het tweede deel van het telemetrie-onderzoek naar franjestaarten. Maar daarover een volgende keer meer. Hieronder alvast een paar plaatjes om in de stemming te komen.
Franjestaart

Gezenderde franjestaart, Ommen
16 maart 2011
Theo Douma



2 opmerkingen:

  1. Geniaal! Vooral de vliegbeelden zijn sensationeel! Kijk nu al uit naar het volgende verhaal.

    Martijn Verdoes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Theo,

    Welkom bij Agami, wat een prachtige foto’s, van weer hele andere gevleugelde vrienden. Leuk verhaal, hopelijk krijgen we in de toekomst via deze blog nog meer interessante verhalen te lezen. Zo leer ik weer eens wat meer over de vleermuis.

    Groetjes Wil

    BeantwoordenVerwijderen