donderdag 10 februari 2011

Een Berg Plevieren

Er zijn zo van die soorten die je gewoon heel graag een keertje zou willen zien. Soms is niet eens helemaal duidelijk waarom. Een van die soorten is de Mountain Plover. Zo op het eerste gezicht een niet heel indrukwekkende soort, maar op een of andere manier spreekt de soort me toch erg aan. Het heeft wel iets weg van een kruising tussen een morinel plevier en een Kaspische plevier, maar dan zonder de fraaie kleuren. Misschien speelt het feit dat het best wel een zeldzame vogel is ook wel een rol. De populatie wordt geschat op tussen de 10.000 en 15.000 vogels en de soort wordt door BirdLife International geclassificeerd als Near Threatened. En de toekomst ziet er niet al te rooskleurig uit. De afgelopen 40 jaar is de populatie met bijna 67% geslonken.

Ferenc in Mountain Plover habitat, Panoche Valley, CA USA, Jan. 2011, Martijn Verdoes

Na een aantal mislukte pogingen vorig jaar werd het hoog tijd dat de soort opgerold ging worden. Ferenc deelde deze mening en dus besloten we twee weken geleden af te reizen naar Panoche Valley, een redelijk betrouwbaar Mountain Plover overwinteringsgebied.

Mountain Plover, Panoche Valley, CA USA, Jan. 2011, Martijn Verdoes

Na een mooie rit door de heuvels, alwaar we de eerste 'Central Valley soorten' tegenkwamen (zoals Yellow-billed Magpie en Phainopepla), daalden we af in de prairies van Panoche Valley. Redelijk snel vond Ferenc een groepje Mountain Plovers die vrij onrustig waren en af en toe ogenschijnlijk doelloos rondvlogen om vervolgens weer op dezelfde plek terug te keren. Een tweede groep voegde zich bij de eerste, zodat de groep uitgroeide naar zo'n 60 vogels.

Mountain Plover, Panoche Valley, CA USA, Jan. 2011, Martijn Verdoes

Misschien overmoedig geworden door hun aantal (ze hadden ons behoorlijk outnumbered), kwamen de vogels steeds dichterbij. Hierdoor kreeg ik zelfs de kans om de vogels te fotograferen. Een leuke bonus.

Lark Sparrow, Panoche Valley, CA USA, Jan. 2011, Martijn Verdoes

Met de target soort in de tas was er nog tijd om wat andere soorten op te snorren, waaronder misschien wel een van de fraaiste Amerikaanse gorzen, de Lark Sparrow. De dag werd nog meer opgefleurd door een groepje prachtig gekleurde Mountain Bluebirds.

Mountain Bluebird, Panoche Valley, CA USA, Jan. 2011, Martijn Verdoes

Mountain Bluebird, Panoche Valley, CA USA, Jan. 2011, Martijn Verdoes

Naast de Prairie Falcons, American (Buff-bellied) Pipits, en honderden Horned Larks, behoren de San Joaquin Kit Fox en de Pacific Gopher Snake ook tot de hoogte punten van deze zeer geslaagde dag. Bedankt Rob, voor de hulp hij het op naam brengen van de Gopher Snake.

Pacific Gopher Snake, Panoche Valley, CA USA, Jan. 2011, Martijn Verdoes

Martijn Verdoes

3 opmerkingen:

  1. Goed bezig, Martijn! Die plevier is inderdaad vooral door zijn zeldzaamheid een goede soort om gezien te hebben. Maar de gors krijgt van mij de schoonheidsprijs.
    Keep on rockin'!
    Heu,
    Michiel

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey Michiel!
    Bedankt man! Je kan ze maar beter hebben, zullen we maar zeggen. Al moet ik bekennen dat ik ze stiekem gewoon heel gaaf vindt. Maar de Lark Sparrow is van een heel andere orde.
    Doe ze de groeten!

    Martijn

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Martijn, ik ben een collega van je vader en kijk af en toe op je site. Geweldig de soorten die je daar ziet. Mooie platen maak je ook. Blijf de flora en fauna daar ontdekken en laat ons meegenieten.
    Zelf fotografeer ik voornamelijk in Nederland en af en toe in Frankrijk of Spanje.
    Succes daar.
    Wiel Arets

    BeantwoordenVerwijderen