zondag 6 april 2014

Tuinvogels



Het voorjaar is nu echt goed opgang gekomen. Dat is ook in onze tuin duidelijk te merken. Spreeuwen, ring en huismussen zijn weer druk in de weer met nestmateriaal. In totaal broeden er 16 verschillende vogelsoorten in onze tuin. Onder de dakpannen kun je inmiddels wel spreken van een kolonie spreeuwen en huismussen. Het is echt dringen geblazen voor de beste plek, het dak staat bol van de nesten. 



 Ring en huismus
Ringmus

In de tuin hebben we een haag waar het voor putter, merel en zanglijster goed toeven is. Verder hebben we nog de nodige nestkastjes hangen. Deze kastjes worden bewoond door koolmees, pimpelmees en ringmus. 

 Koolmees

 Pimpelmees

Huismus


De grote boom voor het huis is het domein van de houtduif, die het stokje heeft overgenomen van de overwinterende ransuil. Hij heeft het bos in de directe omgeving weer opgezocht  om daar te gaan broeden. De ransuil zal zich in het najaar wel weer melden om de boom te claimen voor zijn winterverblijf.


 Houtduif

Ransuil

Een van die 16 broedvogels is de grauwe vliegenvanger, het is mijn favoriete tuinvogel. We hebben voor de vliegenvangers een prachtig zomerverblijf  opgehangen. Het zomerverblijf is van alle gemakken voorzien, zo heeft het bijvoorbeeld een ruime invliegopening. De vogels gaven na een korte inspectie hun goedkeuring en maken nu ieder jaar dankbaar gebruik van het verblijf.

Grauwe vliegenvanger


 Ik heb voor mijnheer vliegenvanger een uitkijkpost geplaatst niet ver van de nestkast, waar hij vaak op zit Met zijn scherpe blik ontgaat hem geen insect. Als het kopje schuin omhoog kijkt weet je al dat hij een insect in het vizier heeft. Feilloos worden de insecten gevangen.


Grauwe vliegenvanger



Nog enkele weken en de vliegenvangers zitten weer op hun vertrouwde post in onze voortuin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten