zaterdag 23 maart 2013

Is het vijf voor twaalf voor de bij?


De komende maand worden in heel Nederland de bijen weer uitgewinterd. Dit is voor de imker weer een spannende tijd. Wat gaat hij aantreffen in zijn bijenstal? Zijn de bijen nog in leven? Het gebeurd steeds vaker dat bijen, die als gezond volk ingewinterd zijn, de winter niet overleven. Er zijn verschillende factoren, die verantwoordelijk zijn voor de bijensterfte. De meeste bekende is denk ik wel de Varroamijt. Iets minder bekent maar wellicht nog destructiever dan de Varroamijt is de Nosema parasiet. Deze parasiet is een dierlijke eencellige die grote schaden kan aanrichten in een bijenvolk.


Honingbij


Misschien wel de grootste bedreiging voor de bij, zijn de nieuwe generaties bestrijdingsmiddelen waar neonicotinoïden in zitten.


 Grijze zandbij

 Rosse metselbij




Grote wolbij   



  
Rosse metselbij

Deze middelen zijn niet alleen voor de honingbij dodelijk, maar ook voor de 350 verschillende wilde bijen die Nederland rijk is. Deze bestrijdingsmiddelen werken op het centraal zenuwstelsel van een insect. Het effect is dat de insecten de prikkel kwijt raken om te eten en langzaam een hongerdood sterven. Het is te hopen dat er snel een alternatief gevonden gaat worden voor deze middelen. Honingbij staat immers aan de basis van veel producten die wij dagelijks eten. Producten die door de producent behandeld zijn met middelen waar deze neonicotinoïden in zitten geven een bescherming tegen vraatzuchtige insecten. Dat is natuurlijk fijn als je planten niet opgevreten worden, maar het is een paradox, want de producent wil ook dat zijn landbouwproducten bezocht worden door de honingbij, om zo voor kruisbestuiving te zorgen. 

Hopelijk is het niet te laat en kunnen de imkers nog vele jaren aan het einde van het bijenseizoen de heerlijke honing uit de raten slingeren.

Einstein heeft ooit gezegd: “als de honing bij uitsterft is het binnen vijftig jaar met de mensheid ook afgelopen”. Iets wat niet ondenkbaar is, maar zover mag het niet komen.



Honingbij

De vraag is, is het vijf voor twaalf voor de bij?  

Meer informatie over bijen in Nederland is te vinden op de website van de bijenstichting

Wil Leurs

Kijkt u voor de meest bijzondere foto’s van insecten hier.



  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten