donderdag 10 mei 2012

Tenerife

We zijn twee weken naar Tenerife geweest, even heerlijk naar de zon. Je gaat als vogelaar natuurlijk wel achter de specialiteiten aan. Dit betekent dat je opzoek moet naar Blauwe vink, Pimpelmees, Tjiftjaf, Berthelots pieper en nog een handjevol soorten. Het eiland herbergt niet alleen maar wat leuke vogelsoorten die endemisch zijn voor de Canarische archipel. Het zou zonde zijn als je die andere specialiteiten van deze eilandengroep, aan je voorbij laten gaan. Er komen op de Canarische eilanden ook nog een paar leuke vlindersoorten voor die je nergens anders tegen kan komen.

Oranje luzernevlinder - Colias crocea

Canarische cleopatra - Gonepteryx cleobule

Als je dan toch met lijstjes bezig bent kun je die ook niet laten liggen. Voor mijn libellenlijstje, viel er niet veel te halen. Op Tenerife komt maar een Libel voor, die je op het vaste land van Afrika of Europa niet zult tegenkomen. Het is een soort die nauw verwant is aan de bruinrode heidelibel (Sympetrum striolatum). Omdat deze libel op de canarische eilanden voor komt hebben ze hem maar Eilandheidelibel genoemd (Sympetrum nigrifemur).

Eilandheidelibel - Sympetrum nigrifemur

Grote keizerlibel - Anax imperator 

Epauletoeverlibel - Orthetrum chrysostigma


Het eiland herbergt ook een bijzonder mooie plantengemeenschap. Ook hier in zijn soorten te vinden die je buiten deze eilandengroep nergens anders kunt aantreffen. Vooral bij de succulente planten zijn erg mooie soorten te vinden.Aeonium tabuliforme

Je treft binnen de plantengemeenschap niet alleen inheemse soorten aan, maar ook planten uit totaal andere windstreken, zoals het Slaapmutsje (Eschscholzia californica). Een plant uit Californie, die op Tenerife de wegbermen oranje kleuren. Ook de Bermuda-buttercup (Oxalis pes-caprae) is niet inheems, maar wel erg mooi.

 
Bermuda-buttercup - Oxalis pes-caprae

Slaapmutsje - Eschscholzia californica

Kortom voor iedereen die iets meer dan alleen vogels wil zien heeft Tenerife genoeg te bieden om je natuurhart sneller te laten kloppen.  

1 opmerking:

  1. I was looking through some of your blog posts on this site and I believe this web site is really informative! Keep on putting up.This site is really helpful for us.
    http://vakantiecanarischeeilanden.net/

    BeantwoordenVerwijderen