maandag 22 november 2010

Drie Albatrossen dag!

De voorspellingen waren waardeloos. Ik voelde de bui al hangen. Voor de tweede keer in een maand tijd voor Jan met de korte achternaam naar Bodega Bay rijden om half vijf in de morgen. De rit naar het noorden loog er niet om. Regen en zelfs onweer. In de haven aangekomen was de regen gestopt en was er zelfs een gat in de bewolking te ontdekken. Volgens de laatste berichten was er een 'window of opportunity' voordat het volgende front binnen zou trekken.

Short-tailed Shearwater, off Bodega Bay, 20 Nov 2010, Martijn Verdoes

Met zes man voeren we uit. We lieten het vaste land en het wolkendek achter ons en stoven de zee op met het kleine en nog veel belangrijker, snelle bootje. Het werd duidelijk dat het een vogelrijke dag zou worden, want al snel kijlden de Noordse Stormvogels om ons heen. De eerste klapper was een groep van vijf Orca's. De dag kon nu al niet meer stuk.

Short-tailed Shearwater, off Bodega Bay, 20 Nov 2010, Martijn Verdoes

De eerste pijlstormvogel was meteen een nieuwe. In de wintermaanden vervangt de Short-tailed Shearwater de bijna identieke Grauwe Pijlstormvogel in de wateren van west Amerika. Naast wat relatief subtiele kenmerken is vooral de jizz erg karakteristiek. Niet lang daarna volgde de eerste Black-footed Albatross en een leuke bonus waren de twee Laysan Albatrossen die deze dag opsierden.

Black-footed Albatross, off Bodega Bay, 20 Nov 2010, Martijn Verdoes


Laysan Albatross, off Bodega Bay, 20 Nov 2010, Martijn Verdoes

Dit alles bleek een voorbode voor het hoogtepunt van de dag. Een enorme roze snavel sleepte een grote donkere vogel achter zich aan. Short-tailed Albatross! Het was een groot feest op het kleine bootje terwijl deze geweldige soort twee rondjes vloog om ons heen. Dit is niet alleen voor de kust van California een zeldzame verschijning, maar met een geschatte wereldpopulatie van zo'n 2400 vogels ook globaal nog eens een zeldzaamheid.

Short-tailed Albatross, off Bodega Bay, 20 Nov 2010, Martijn Verdoes


Short-tailed Albatross, off Bodega Bay, 20 Nov 2010, Martijn Verdoes


Short-tailed Albatross, off Bodega Bay, 20 Nov 2010, Martijn Verdoes

Ondertussen was het weer behoorlijk verslechterd. De wind was aangetrokken en de donkere lucht die eerder nog voor een mooie achtergrond zorgde had ons inmiddels ingehaald. De regen en de kou kon ons niet deren en terug in de haven werd deze geslaagde trip gevierd met een warme kop clam chowder en een koud biertje.

Martijn Verdoes

zaterdag 13 november 2010

Macro 4

Zwitserse glanserebia
Nu het weer omslaat en de dagen korter worden, begint er meer tijd te komen om al het fotomateriaal van het afgelopen jaar te bewerken. Het is een duik terug in de tijd, erg leuk om zo voor de tweede keer met je beelden bezig te zijn. De zomer komt zo weer helemaal terug. Herinneringen aan een heerlijke tijd. Het genieten van de prachtige vlinders in Aosta was dit jaar op vlindergebied letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt.

Alpenhooibeestje

Geelsprietdikkopje

Zwarte apollovlinder

Bosparelmoervlinder

Herdersparelmoervlinder

In de buurt van Aosta ligt het natuurpark Grand-paradiso, een bergmassief dat ruim 4000 meter boven Valle d’Aosta uitsteekt. Dit gebied is in alle opzichten een paradijs, maar het zijn toch wel de grote hoeveelheden vlinders die het zo bijzonder maakt voor mij. Niet alleen de aantallen vlinders, maar ook de grote diversiteit aan soorten, zorgt er voor dat je niet uitgekeken raakt. Niet alleen uitgekeken maar ook niet uit gefotografeerd.

Bleekblauwtje

Witstreepblauwtje

Het is dan ook goed oppassen, voor je het weet heb je zo 100 GB aan plaatjes geschoten. Al die beelden moeten ook weer uitgezocht worden en dat is veel werk. Een beetje selectief te werk gaan in het veld, kan dan ook geen kwaad. Rustig een vlinder benaderen, kijken of de achtergrond mooi is, of het licht goed is en of de compositie juist is en dan pas afdrukken. Hopen dat de vlinder blijft zitten en hopen dat de foto scherp is. Iets wat hoger in de bergen nog wel eens wil mislukken door de harde wind die daar vaak staat. Door de beperkt scherptediepte bij een macrolens staat de minste beweging al garant voor een onscherpe foto.

Heideblauwtje

Alpenbauwtje

Een van de soorten die we dolgraag wilde zien tijdens deze vakantie was het Alpenblauwtje. Een soort die niet zo algemeen is als het Heideblauwtje in deze regio. Het was dan ook erg leuk om een kakelverse vlinder te vinden. Nog mooier was het, na wat mislukte pogingen dat ik het Alpenblauwtje hebben kunnen fotograferen. Dat Aosta rijk is aan vlinders blijkt wel uit het aantal soorten die je er kunt aantreffen. Met meer dan 140 soorten dagvlinders ben je niet zomaar uitgekeken. Om ze allemaal te zien moet je dan ook meerdere bezoeken brengen. Iets waar ik nu al reikhalzend naar uitkijk. Wat mij betreft kan de winter niet snel genoeg voorbij zijn.

Wil Leurs

zondag 31 oktober 2010

Pestvogels

Het is gelukkig weer eens zover, er is een echte invasie van Pestvogels in ons land. Begin oktober werden de eerste vogels in noord Nederland gevonden. Het kwam medio oktober lekker opgang en nu is het als een inktvlek over heel Nederland uitgespreid. Geweldig om weer te zien dat ze in groepjes de struiken en bes dragende bomen af struinen. Mijn schoonmoeder had jaren geleden voor de Pestvogels een gelderse-roos in haar groentetuin geplaatst. Met het idee ze ooit in haar tuin aan te treffen. Jaren lang stond deze struik al in haar hof, zonder dat er ooit een pestvogel een bezoek aan had gebracht. Na al die jaren is de struik flink groot geworden en zit dan ook ieder najaar vol met bessen. Ze belde me op en zij met een enthousiaste stem; "Wil, ik heb ze in de tuin. Het zijn er drie en zitten heerlijk te schruffelen van de gelderse-roos, heb ik de struik toch niet voor niks neer gezet"!
Ik kon deze kans niet voorbij laten gaan, drie Pestvogel helemaal voor mij alleen, geen andere fotografen op deze plek, heerlijk. Nu is de gelderse-roos gelukkig niet te hoog ondanks zijn leeftijd, ik had ze dan ook aardig op ooghoogte. Super wat zijn het toch een mooie vogels. Ik ging dik tevreden naar huis met en paar mooie plaatjes van een mooie vogel. Lang niet gek zo’n schoonmoeder.


Wil

zondag 17 oktober 2010

Macro 3

De herfst is de tijd om achter paddenstoelen aan te gaan. 2010 is een zeer goed paddenstoelen jaar door de natte augustus maand, zijn er erg veel paddenstoelen te vinden in de natuur. In ons land komen meer dan 4000 soorten paddenstoelen voor. Met zoveel soorten hoef je, je dan ook nooit te vervelen. Er zijn prachtige soorten te vinden in Nederland, met bijzondere namen. Wat te denken van Sparrenveertje, Heksenboter, Pruikzwam of Oorlepelzwam.

De moeilijkheid bij het fotograferen van paddenstoelen in het bos, is het licht. Vaak staan ze in de schaduw van een boom, of ze vangen heel kort even zonlicht op. Je moet er dan ook snel bij zijn om een mooi tafereeltje vast te leggen. Voor je het weet is een spaarzaam zonnestraaltje alweer vertrokken en ben je te laat.

Maar als het je lukt om iets moois te fotograferen ga je dik tevreden weer huis waards. Niet alleen de paddenstoelen zijn een dankbaar object om met mooi licht vast te leggen, maar ook vliegen die op de zwammen af komen.

Zelfs een varenblad kan met dit najaarslicht geweldig mooi worden.

Wil Leurs

zaterdag 9 oktober 2010

California: bootje varen

Monterey bay / Martijn Verdoes

Aangezien Martijn er toch tijdelijk woont, dan kan je er natuurlijk gewoon het beste even langs gaan. En als je er dan toch bent, dan kan je eigenlijk de volledige tijd de paden op, de lanen uit om vogels te kijken en te fotograferen. En als je dan toch bezig bent dan kan je het allerbeste een boottochtje maken op zee, en als je dat erg leuk vindt, zoals wij, dan het liefst meerdere. Het is namelijk verslavend!

Drijvende schuilhut op zee / Martijn Verdoes

Boottochtjes vanuit, vooral, Monterey zijn al vele jaren een begrip. Vlak voor de kust liggen namelijk enkele diepe zee canyons die zeer voedselrijk zijn, zowel voor zeevogels als zeezoogdieren. Op de drie lange (>10 uur) boottochten hadden we bijvoorbeeld meer dan 100 walvissen van drie soorten inclusief de allergrootste; de blauwe vinvis. Tevens 5 soorten dolfijnen, 4 soorten storm-vogeltjes, 2 soorten Albatrossen, 4 soorten Pijlstormvogels, 4 soorten jagers, 1000-den Franjepoten, Blauwe Haaien en Zonnevissen zo groot als een flinke middeklasser.

Sierlijke Stern / Martijn Verdoes

Grey-faced Petrel (derde waarneming voor Noord-Amerika) / Martijn Verdoes

Laysan Albatros / Martijn Verdoes

Laysan Albatros en Zwartvoetalbatros / Marc Guyt

Grauwe Pijlstormvogel / Marc Guyt

Absoluut hoogtepunt was de waarneming van een familie Orka's pal naast de boot. Het gevoel als een mannetje Orka uit het niets op enkele meters uit het water oprijst en met veel geweld zijn adem uitstoot is met geen pen te beschrijven. Bootje varen, het blijft leuk!

Orka / Marc Guyt

Pacifische Witflankdolfijn / Marc Guyt

Bultrug / Martijn Verdoes

Marc & Martijn

donderdag 7 oktober 2010

Eekhoorns in herfstkleuren

Mijn huidige project richt zich op de eekhoorn. Een fantastisch zoogdier die mij nooit vervelen. De ene keer hoor ik ze van ver aankomen doordat hun nagels zich in de boomschors vastgrijpen. De andere keer zitten ze ineens voor m'n neus en soms lijken ze van vreugde een dansje te maken boven op mijn schuilhut. Een glimlach van oor tot oor is het gevolg. Het is iedere keer zo'n mooie ervaring als de dieren zo dichtbij komen zonder te weten dat er een mensenwezen in die rare hut zit. Mijn set up wordt bezocht door 4 verschillende eekhoorns. 2 dames, een heer en junior, waarbij de laatste mijn favouriet is. Erg schuw, maar zo lief en grappig. Hier wat recente beelden.

gr. Edwin Kats





zondag 5 september 2010

Macro 2

Als de vogeltrek voorbij is

Op Lesbos begint het de tweede week van mei, aangenaam rustig te worden. De vogeltrek is dan wel zo’n beetje op zijn retour. De meeste vogelaars en vogelfotografen houden het ook voor gezien, het eiland komt weer tot rust. Veel plasjes drogen op, de bloemenzee loopt ook een beetje op zijn eind. Het leven begint zich rond de beekjes en stroompjes te concentreren. Het ideale moment om naar Lesbos te gaan. Lekker opstap met mijn macrolens. Er valt in deze tijd veel te zien, al zijn het dan geen vogels. Lesbos herbergt vele soorten libellen en vlinders, die soms verrassend massaal kunnen vliegen.

Bruine eikepage

In het voorjaar van 2010 vloog Bruine eikepage zeer uitbundig. Er was geen plek op het eiland waar je dit vlindertje niet tegen kwam. Op Lesbos kun je vooral de oostelijke vormen vinden van verschillende vlinder soorten. Van het Marmerwitje, Resedawitje, Pijpbloemvlinder en Tijmblauwtje tref je hier de oostelijke vorm aan. In totaal kun je er 53 verschillende soorten dagvlinders vinden. Mooie soorten zoals Blauwe ijsvogelvlinder, Toortsparelmoervlinder en Wikkeblauwtje laten zich verassend goed fotograferen. Er zijn ook locaties op het eiland waar je een vreemde snuiter tegen het lijf kan lopen, de Snuitvlinder. Het is een dagvlinder met bijzonder lange palpen zo lang dat het net lijkt of hij een lange neus heeft.


Oostelijk marmerwitje

Oostelijk resedawitje

Snuitvlinder

Grote schaduwzandoog

Toorstparelmoervlinder

Ook voor de libellen is een bezoek aan dit eiland meer dan de moeite waard. In totaal kun je er 44 soorten vinden waarvan een aantal hele leuke soorten, die op het vaste land van Europa zeker niet makkelijk zijn om te vinden. Een dagje langs willekeurige beek wandelen levert al snel een leuke lijst met juffers en libellen op. De meest algemene soort is misschien wel de Kleine tanglibel, maar ook Oriëntjuffer is vrij makkelijk te vinden langs deze stroompjes. Voor Schaduwlibel en Turkse bronlibel moet je wel wat meer moeite doen. Ook die zijn met een beetje geduld wel te vinden.

Turkse bronlibel

Kleine tanglibel

Purperlibel

Schaduwlibel

Verder tref je hier ook mooie soorten als Bastaardlibel (Ascalaphus libelluloides) en Griekse Wimpelstaart (Nemoptera coa) aan. Vooral Griekse wimpelstaart kan in sommige jaren massaal vliegen.

Bastaardlibel

Griekse wimpelstaart

De combinatie van vlinders, libellen en de heerlijke rust, maken van dit eiland een perfecte bestemming na de grote vogeltrek.

Wil leurs