maandag 31 oktober 2011
Langstaartklauwier in Den Helder
Het gebeurt niet meer zo vaak dat ik echt alles, maar dan ook echt alles, laat vallen voor een zeldzame vogel in Nederland. Vaak heb ik de soort al eerder gezien waar dan ok ter wereld of te druk (denk ik)op mijn werk of privé; afspraken die er zijn en wat voor smoesjes nog meer om maar jezelf te overtuigen dat het eigenlijk niet uitkomt.
De laatste keer dat ik alles wilde laten vallen, voor een Groene Bijeneter, werd ik op hetzelfde moment gebeld door mijn bovenbuurman in Amsterdam; er was een ruit in mijn appartement in Amsterdam gesneuveld. Dat is op zich niet zo erg behalve dat het een benedenverdieping is en dat proletaisch winkelen 'in' is in Amsterdam. Spoedreparatie geregeld waar ik bij aanwezig moest zijn en toen ik eindelijk kon gaan was de vogel gevlogen... dat was niet zo'n leuke avond.
Maar vandaag was niet zo'n dag... De melding kwam binnen op mijn telefoon en binnen 3minuten zat ik in de auto. Een Langstaartklauwier bij Den Helder. Eerste geval voor Nederland en niet iets wat snel terugkomt. Sterker nog, bij de verwachte massale toeloop kan de soort nog wel eens verdwijnen en dat ging ik niet afwachten.
De vogel was nog niet als zeker opgegeven maar er was geen greintje twijfel, alleen actie! Wat een mooie hobby! En wat een mooie vogel.
(en morgen beginnen we gewoon wat vroeger, hoe moeilijk kan het zijn om vrij te nemen :-))
Labels:
dwaalgast,
Langstaartklauwier,
Long-tailed Shrike,
Marc Guyt
zaterdag 22 oktober 2011
Nepal 2011
Afgelopen februari zijn Anja en ik 10 dagen naar Nepal geweest.
Onze eerste ochtend gingen we vroeg in een klein vliegtuig naar de Himalaya en kregen we de kans om van dichtbij 8 van de 10 hoogste bergen van de wereld te bekijken! Uiteraard de Mount Everst die met 8850 meter de hoogste is.
Na dit geweldige uitstapje gingen we naar Mount Phulchowki voor een aantal lokale vogelsoorten te zien. In Nepal zijn 860 soorten vogels waargenomen, erg veel voor een klein land als Nepal is (3 x de grootte van Nederland). Met chauffeur en gids op zoek tussen de weelderige vegetatie
en kregen we al gauw deze Rufous-fronted Tit te zien
Door het in overvloed aanwezige Olifantengras (vaak 4 meter hoog!)
Al snel kregen we een van de soorten te zien waar dit park om bekend staat, de Red-naped of Black Ibis
en verder de ons bekende Black Stork (Zwarte Ooievaar)
Veel smeltwater uit de Himalaya zorgt voor snelstromende rivieren, niet iedereen is daar blij mee
Het park is ruim 900 vierkante kilometer groot en meer dan 460 soorten vogels zijn hier waargenomen, staat daarmee hoog in de top als het gaat om de vogelrijkste gebieden op aarde. De meest algemene roofvogel is de Crested Serpent Eagle
De House Crow (Huiskraai)
In het droge gedeelte van het park niet alleen vogels maar ook zoogdieren zoals deze algemene Grey of Common Langur
hier op een moeilijk bereikbare plek zout likkend
en een van de zeldzaam voorkomende attracties van dit gebied, de Indische Neushoorn, 2000 kilo wegende kolos die bedreigd is vanwege de jacht en er leven in het wild (India en Nepal) nog maar 600 dieren!
Vaak hoor je aan de vleugelslag dat er een Neushoornvogel in aantocht is, hier een vliegende Great Hornbill
En de laatste vogel uit de impressie van Chitwan is de Lesser Adjutant, niet de mooiste vogel die
we gezien hebben op onze trip!
En met deze bedenkend kijkende heer
was dit een kleine greep uit de vele foto's die we in 10 dagen konden nemen, we gaan zeker terug, zeer vriendelijk volk en een rijke natuur.
we gezien hebben op onze trip!
Labels:
bergen,
birds,
Himalaya,
Indische Olifant,
Mount Everest,
mountains,
natuur,
Nepal,
Roy de Haas,
Tiger,
Tijger,
vogels
Abonneren op:
Posts (Atom)