zondag 7 augustus 2011

De nacht van de vleermuis

Nog even wachten en dan is het zover... de Europese nacht van de vleermuis wordt op 28 en 29 augustus gehouden. En dat willen we niet missen! In heel Nederland en Vlaanderen gaan vleermuisspecialisten met een vleermuisdetector op pad om zoveel mogelijk vleermuizen te spotten. Kan niet anders dan dat het leuke avond wordt. Niet overal zullen we vleermuizen zien, maar horen doen we ze zeker. En wees er van verzekerd dat een overvliegende laatvlieger en een gewone dwergvleermuis er zo uitzien!

laatvlieger
   
gewone dwergvleermuis

Maar ik heb ondertussen al weer menig vleermuisje gehoord. En gezien. En gefotografeerd. En vastgepakt. Dat laatste is nodig in het kader van een groot telemetrieproject waarbij een wat zeldzamere vleermmuissoort, de franjestaart, worden gezenderd.

franjestaart

De bedoeling is om het gedrag van deze vleermuissoort te bestuderen en daarvoor is het nodig dat het diertje een klein zendertje meekrijgt voor een aantal nachten.
Hieronder zie je Isabel, een lief zogend vrouwtje, dat we in juni een week hebben gevolgd.

franjestaart "Isabel"

franjestaart 'Isabel' met zender

Dat zendertje plakken we op z'n rug en het valt na een aantal dagen weer af. In die tussentijd fietsen wij ons 's nachts een breuk achter het dier aan, door een nat drassig bos, met een grote antenne en een ontvanger op de fiets. En dat vinden we leuk! 

telemetrieonderzoek

Zo heb je na ongeveer een week een hoop gegevens over het dier. Bv. waar hij z'n voedsel zoekt, hoe lang hij daar over doet en waar z'n kolonieboom is.
In zo'n kolonieboom zitten de vrouwtjes in een grote groep bij elkaar en krijgen ze hun jongen. Wat daarbinnen gebeurt krijgen we niet te zien, behalve als zo'n groep dieren in een vleermuiskast zit. In de buurt van Zwolle heb ik een heel aantal van deze kasten opgehangen en daar zitten o.a. gewone grootoorvleermuizen in. Ze krijgen daar allemaal één jong. Op onderstaande foto van begin juni zijn de meeste vrouwtjes al uitgevlogen om te gaan foerageren en laten ze hun jong gewoon in de kast hangen.

gewone grootoorvleermuizen met jongen

O ja, en dan nog een keer de nacht van de vleermuis. Houd de site van de vleermuisstichting in de gaten (http://www.vleermuis.net/) en zoek een wandeling bij u in de buurt. Zeker weten dat het genieten wordt!

Theo Douma