zaterdag 26 januari 2013

Springende muizen


Al een tijdje ben ik gefascineerd door muizen. En dan vooral de activere types. Bosmuizen en dwergmuizen. Terwijl veel andere soorten een beetje op de grond rondscharrelen, zoeken deze dieren het af en toe hogerop. Tenminste, ik heb met regelmaat bosmuizen aangetroffen in een vleermuizenkast, die flink op hoogte hing. Ze hebben daar dan soms wel de slechte gewoonte om aan vleermuizen te knagen die diep in slaap zijn. Helaas, shit happens...

Bosmuis (Wood Mouse)
Nu zijn bosmuizen in Nederland zeer algemeen. In bijna elk bosje kun je ze aantreffen. Maar om bosmuizen goed op de foto te krijgen is nog een ander verhaal. Ze kunnen enorme sprongen maken, zowel vooruit als naar boven. Het gebruik van een lichtval is dan noodzakelijk. Je maakt een infrarood lichtstraal over een grotere afstand die door het dier doorbroken wordt. Op dat moment wordt het fototoestel of de flitsers geactiveerd en wordt de foto gemaakt. Het dier zet zichzelf dus als het ware zelf op de foto.

Springende bosmuis (Wood Mouse)

De voorbereiding is dus het echte werk. Daarna is vrij eenvoudig. Je kunt er met de handen in de zakken bijstaan en wachten tot er wat gebeurt. En gezien het feit dat ik nogal gemakkelijk aangelegd ben, bevalt mij dit wel... 
Springende bosmuis (Wood Mouse)

Bosmuizen kunnen uitstekend zwemmen. Vorig jaar stond ik tijdens een vleermuizenonderzoek 's nachts aan de rand van een bosvijvertje, toen er een bosmuis langs kwam zwemmen. Maar ze steken het water ook op een andere manier over. Meestal ligt er wel een tak of iets dergelijks over of langs het water, om op die manier droog aan de overkant te komen. En anders kun hij altijd nog springen... Het levert in ieder geval een mooi plaatje op!
Bosmuis (Wood Mouse)



Dwergmuizen springen niet. Ze zitten m.n. in de zomer in het riet, in het graan of iets vergelijkbaars en bouwen daar kleine nestjes. In die tijd komen ze niet veel op de grond. 's Winters kun je deze nestjes gemakkelijk vinden als het blad van het riet is. 
Dwergmuis (Harvest Mouse) in nestje


Dwergmuis (Harvest Mouse) in nestje

Tijdens dat rondscharrelen door riet, takken en struiken gebruiken ze hun staart als een soort vijfde hand om zich vast te houden. Ik heb regelmatig gezien dat ze alleen maar aan hun staart hingen om op die manier een nieuwe route te vinden. Op onderstaande foto zie je dat een dier zich vasthoudt met z'n staart aan een takje.
Dwergmuis (Harvest Mouse) die zich vasthoudt met z'n staart

Als kleinste knaagdier van Europa kunnen ze uitstekend klimmen. Ze moeten ook wel, want van stengel naar stengel klauteren in een wuivende rietstengel of lisdodde is balanceren op hoog niveau!
Dwergmuis (Harvest Mouse)

 Dwergmuis (Harvest Mouse)

Houd je ogen en oren open en blijf kijken naar deze fantastische dieren!






1 opmerking:

  1. Hoi Theo,

    Prachtige foto's en idem dito verhaal. Vooral de springende bosmuizen zijn geweldig.

    BeantwoordenVerwijderen