woensdag 1 februari 2012

Muizen

Snap je dat nou? Ik niet! Hoe kan een mens nou bang zijn voor een muis? Ze zijn lief, maken geen lawaai en ruimen de overbodige voedselvoorraden keurig op.
Mooi, leg dat maar eens uit mijn vrouw, want ze is het niet met mee eens. Zal ze wel van d'r moeder hebben. Die hield als boerin de zwaarste koeien en stieren in bedwang, maar als ze een muis zag stond ze op tafel.
Tijdens een muizeninventarisatie in een natuurgebied hier om de hoek had ik samen met Michiel een aantal muizenvallen uitgezet. Doel was om de aanwezigheid van de waterspitsmuis aan te tonen! Daarbij heb je natuurlijk ook bijvangsten. Bosmuizen zitten (bijna) overal!

bosmuis

Ondertussen had ik ook een huismuis meegenomen van m'n werk en in m'n werkkamer gezet. Gewoon voor de lol. Laat dat beest de volgende morgen nou ontsnappen en direct onder de kast kruipen...
Hoe krijg je zo'n beest terug? Snel weer een paar livetraps teruggehaald uit het veld en in m'n kamer gezet. Met een dik stuk kaas heb ik ze dezelfde dag weer terug. Hoef ik verder niks te zeggen. Stel je voor dat dat beest in ons bed kruipt...
Precies voordat we koffie gaan drinken is het geregeld en staan er drie hongerige livetraps op mijn muisje te wachten. Probleem opgelost!

veldmuis in livetrap 

Nee dus! Bij de eerste slok koffie zegt ze: 'Theo, we moeten op jouw kamer die rommel maar eens opruimen. Vooral in de berging.' Ik probeer nog met een smoes er onderuit te komen, maar het helpt niet. 'Goed,' zegt ze, 'dan doe ik het wel alleen.' 'Ruim dan direct die muis onder de kast even op', zeg ik nog uit piĆ«teit voor haar muizenfobie. Ze is de rest van de week niet meer op m'n kamer geweest... Probleem opgelost!
We hebben trouwens geen waterspitsmuizen gevangen. Wellicht moeten we het nog een keer proberen want de natuurbeherende organisatie wil toch graag weten of het dier er zit!

bosmuis
bosmuis

Een dwergmuis is een ander verhaal. Die zit bijna het hele jaar in het riet of het graan en komt alleen in de winter naar de grond. Knap lastig dus om die goed op de foto te zetten.

dwergmuis

De volgende morgen had ik het huismuisje terug. De kaas was op en het dier zat in de val met een dikke buik te wachten op nog een stuk. Hoe goed kun je het hebben als muis...

huismuis

huismuis

P.S. Als bioloog moet ik regelmatig muizen inventariseren. Het welzijn van de dieren staat daarbij bovenaan en daarom vang je ze uiteraard in livetraps. Daar komt wat lokvoer in (maden en wat hooi,  of appel en pindakaas, afhankelijk van wat je wilt vangen). Door regelmatig te controleren voorkom je sterfte. De term 'traphappiness' is hierbij ontstaan. Het kan nl. gebeuren dat wanneer je een muis uit de val hebt gehaald, hij bijna direct weer terugloopt; bij de controle van de volgende val een paar meter verder, hoor je het deurtje al weer dichtklappen...

Theo Douma

Geen opmerkingen:

Een reactie posten