maandag 22 november 2010

Drie Albatrossen dag!

De voorspellingen waren waardeloos. Ik voelde de bui al hangen. Voor de tweede keer in een maand tijd voor Jan met de korte achternaam naar Bodega Bay rijden om half vijf in de morgen. De rit naar het noorden loog er niet om. Regen en zelfs onweer. In de haven aangekomen was de regen gestopt en was er zelfs een gat in de bewolking te ontdekken. Volgens de laatste berichten was er een 'window of opportunity' voordat het volgende front binnen zou trekken.

Short-tailed Shearwater, off Bodega Bay, 20 Nov 2010, Martijn Verdoes

Met zes man voeren we uit. We lieten het vaste land en het wolkendek achter ons en stoven de zee op met het kleine en nog veel belangrijker, snelle bootje. Het werd duidelijk dat het een vogelrijke dag zou worden, want al snel kijlden de Noordse Stormvogels om ons heen. De eerste klapper was een groep van vijf Orca's. De dag kon nu al niet meer stuk.

Short-tailed Shearwater, off Bodega Bay, 20 Nov 2010, Martijn Verdoes

De eerste pijlstormvogel was meteen een nieuwe. In de wintermaanden vervangt de Short-tailed Shearwater de bijna identieke Grauwe Pijlstormvogel in de wateren van west Amerika. Naast wat relatief subtiele kenmerken is vooral de jizz erg karakteristiek. Niet lang daarna volgde de eerste Black-footed Albatross en een leuke bonus waren de twee Laysan Albatrossen die deze dag opsierden.

Black-footed Albatross, off Bodega Bay, 20 Nov 2010, Martijn Verdoes


Laysan Albatross, off Bodega Bay, 20 Nov 2010, Martijn Verdoes

Dit alles bleek een voorbode voor het hoogtepunt van de dag. Een enorme roze snavel sleepte een grote donkere vogel achter zich aan. Short-tailed Albatross! Het was een groot feest op het kleine bootje terwijl deze geweldige soort twee rondjes vloog om ons heen. Dit is niet alleen voor de kust van California een zeldzame verschijning, maar met een geschatte wereldpopulatie van zo'n 2400 vogels ook globaal nog eens een zeldzaamheid.

Short-tailed Albatross, off Bodega Bay, 20 Nov 2010, Martijn Verdoes


Short-tailed Albatross, off Bodega Bay, 20 Nov 2010, Martijn Verdoes


Short-tailed Albatross, off Bodega Bay, 20 Nov 2010, Martijn Verdoes

Ondertussen was het weer behoorlijk verslechterd. De wind was aangetrokken en de donkere lucht die eerder nog voor een mooie achtergrond zorgde had ons inmiddels ingehaald. De regen en de kou kon ons niet deren en terug in de haven werd deze geslaagde trip gevierd met een warme kop clam chowder en een koud biertje.

Martijn Verdoes

zaterdag 13 november 2010

Macro 4

Zwitserse glanserebia
Nu het weer omslaat en de dagen korter worden, begint er meer tijd te komen om al het fotomateriaal van het afgelopen jaar te bewerken. Het is een duik terug in de tijd, erg leuk om zo voor de tweede keer met je beelden bezig te zijn. De zomer komt zo weer helemaal terug. Herinneringen aan een heerlijke tijd. Het genieten van de prachtige vlinders in Aosta was dit jaar op vlindergebied letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt.

Alpenhooibeestje

Geelsprietdikkopje

Zwarte apollovlinder

Bosparelmoervlinder

Herdersparelmoervlinder

In de buurt van Aosta ligt het natuurpark Grand-paradiso, een bergmassief dat ruim 4000 meter boven Valle d’Aosta uitsteekt. Dit gebied is in alle opzichten een paradijs, maar het zijn toch wel de grote hoeveelheden vlinders die het zo bijzonder maakt voor mij. Niet alleen de aantallen vlinders, maar ook de grote diversiteit aan soorten, zorgt er voor dat je niet uitgekeken raakt. Niet alleen uitgekeken maar ook niet uit gefotografeerd.

Bleekblauwtje

Witstreepblauwtje

Het is dan ook goed oppassen, voor je het weet heb je zo 100 GB aan plaatjes geschoten. Al die beelden moeten ook weer uitgezocht worden en dat is veel werk. Een beetje selectief te werk gaan in het veld, kan dan ook geen kwaad. Rustig een vlinder benaderen, kijken of de achtergrond mooi is, of het licht goed is en of de compositie juist is en dan pas afdrukken. Hopen dat de vlinder blijft zitten en hopen dat de foto scherp is. Iets wat hoger in de bergen nog wel eens wil mislukken door de harde wind die daar vaak staat. Door de beperkt scherptediepte bij een macrolens staat de minste beweging al garant voor een onscherpe foto.

Heideblauwtje

Alpenbauwtje

Een van de soorten die we dolgraag wilde zien tijdens deze vakantie was het Alpenblauwtje. Een soort die niet zo algemeen is als het Heideblauwtje in deze regio. Het was dan ook erg leuk om een kakelverse vlinder te vinden. Nog mooier was het, na wat mislukte pogingen dat ik het Alpenblauwtje hebben kunnen fotograferen. Dat Aosta rijk is aan vlinders blijkt wel uit het aantal soorten die je er kunt aantreffen. Met meer dan 140 soorten dagvlinders ben je niet zomaar uitgekeken. Om ze allemaal te zien moet je dan ook meerdere bezoeken brengen. Iets waar ik nu al reikhalzend naar uitkijk. Wat mij betreft kan de winter niet snel genoeg voorbij zijn.

Wil Leurs