woensdag 25 juni 2014

De Schwemm Oostenrijk


Begin juni 2014 ben ik met een speciale missie naar Oostenrijk afgereisd. Het doel was het bemonsteren van de Schwemm. Dit is een prachtig moerascomplex van ongeveer 65 hectaren. Het gebied is rijk aan bijzondere planten en dieren. 



Bergnachtorchis


Tolieldia calyculata


Maar het is ook de place to be voor sierlagen, met meer dan 340 soorten desmidiaceae is het ook de rijkste sieralgen plek van Europa. Veel van de soorten die je in de Schwemm kunt vinden zijn in Nederland lang gelden al verdwenen, door vervuiling van het oppervlaktewater. Maar de meeste soorten die er gevonden worden zijn in heel Europa zeer zeldzaam  


Micrasterias apiculata

Helaas zijn deze algen met het blote oog niet waar te nemen. Je hebt dan ook een redelijke microscoop nodig om ze te kunnen zien.


Micrasterias fimbriata



Naast de algen was er natuurlijk ook nog wat tijd om naar andere wonder van de natuur te kijken. Vlak bij het hotel was een prachtige plek voor Dwergjuffers. Op een van de excursies naar een kalkrijk ven kreeg ik als bonus de Siberische waterjuffer voor mijn lens.



Dwergjuffer


Siberische waterjuffer



Er vlogen veel verschillende soorten parelmoervlinders tijdens mijn bezoek. Vooral de zilveren maan en zilvervlek waren ruimschoots aanwezig.


 Zilveren maan

Zilvervlek


Misschien wel de mooiste bonus van deze reis, was de ontdekking van een groepje bloeiende vrouwenschoentjes. Een orchidee die al heel lang op mijn verlanglijstje stond. 


Vrouwenschoentje