maandag 26 november 2012

'Mistige insecten'


Gisteren las ik een leuk stukje over insecten. Waarom ze met mistig weer niet vliegen.
De temperatuur zal hierbij een rol spelen, maar er blijkt meer aan de hand te zijn. Ze zien er dan overigens wel prachtig uit!
Zwarte heidelibel
Hoe zit dat dan? Uit onderzoek bij muggen blijkt dat ze wel in regen vliegen, maar niet met mist. Dat heeft te maken met hun haltertjes, kleine orgaantjes achter de vleugel, die ze snel op en neer bewegen. Ondanks het feit dat ze waterafstotend zijn, hebben ze toch last van de hele kleine mistduppeltjes. De mug kan daardoor z'n positie niet goed bepalen en blijft aan de grond. Ook vlinders en libellen blijven op dit soort dagen aan de grond.
Da's dus reden genoeg om op een mistige dag er op uit te gaan, of een keer bijtijds op te staan en een aantal 'slapers' op te zoeken.
Ik zoek dan zo'n rustige morgen uit, met veel mist en een opkomende zon.
Staphorsterveld bij zonsopgang

De bandheidelibel komt bij ons in Overijssel vrij algemeen voor en het is dus niet zo lastig om er een te vinden. Ik ben op een ochtend en later eens een keer op een middag gaan kijken en verwonder me erover hoe mooi die druppels op z'n lijf blijven zitten.
Bandheidelibel
Bandheidelibel

Close-up van het oranjetipje op z'n waardplant. Je ziet ze eigenlijk alleen maar op de pinksterbloem.
Oranjetipje

Vlak bij mij in de buurt ligt een klein natuurgebiedje, waar o.a. de zilveren maan voorkomt. Ik vind het een prachtig diertje, met een fantastische tekening op z'n vleugels. 
Zilveren maan
Zilveren maan


 Maar, met een beetje mist ziet alles er prachtig uit. Wat te denken van een eenvoudig spinnenweb?
Spinnenweb

Libellen zijn een dankbaar onderwerp om te fotograferen. Hoewel, ze hebben wel voortdurend de neiging om zich te verschuilen. Dat geeft trouwens ook vaak een leuk effect. 
Watersnuffel


Deze steenrode heidelibel zit rustig in het vroege morgenlicht te wachten totdat het warm genoeg is om te gaan vliegen. Hij schudt dan met z'n vleugels om de waterdruppels eraf te laten vallen. Als hij daarna vertrokken is, gaat hij iets verderop zitten om de laatste druppels eraf te poetsen.
Steenrode heidelibel

Tot slot nog een keer de zwarte heidelibel. Een gewoon, veel voorkomend dier, maar toch zo mooi. Je hoeft niet ver weg om te kunnen genieten!
Zwarte heidelibel